Publisert Legg igjen en kommentar

Spennende med stensiler

Flere har spurt meg om hvordan jeg har fått til overflaten på mine siste kopper til te og kaffe. Og svaret er altså: stensiler!

Man kan finne stensiler til alt mulig online om du liker å arbeide med papir, tekstiler, oppussingsprosjekter og så videre. Stensiler gjør det enklere å overføre samme mønstre eller motiver på forskjellige overflater gjentatte ganger.

Jeg lager mine egne stensiler etter bilder jeg tar selv, eller som jeg finner på nettet. Jeg er spesielt interessert i planter (jeg er jo hagegal) og etter at jeg har begynt å utforske stensiler, så ser jeg på fotografering på en litt annen måte. For at bildene jeg tar skal fungere best som stensiler må jeg også tenke på mellomrom. Jeg ønsker at mellomrommene også skal være interessante og at utskjæringen henger sammen mest mulig. Det gjør det enklere når jeg skal feste det på leira senere.

En av mine favoritter, Tulipa turkestanica, den har mange blomster på samme stilk

Jeg jobber med bildene på iPad i appen Scetchbook og bruker en Apple pen for å tegne ut akkurat det motivet jeg ønsker. Motivene blir svært forenklet, men jeg ønsker at formen fortsatt er lettkjennelig og definert. Når motivet er klart, skriver jeg det ut i ønsket størrelse og overfører det på kalkerpapir med blyant.

Motivet velges ut
Kan bygges videre og/eller forandres

Jeg kan bruke samme bilde og bygge opp et større motiv dersom jeg ønsker variasjon. Da kan jeg ha et motiv som går igjen på forskjellige type produkter i forskjellige størrelser.

Det jeg bruker av utstyr for å lage stensilene er: kalkerpapir, bløt blyant (4B), et tynt trykkpapir som avispapir men uten sverte (Noen blomsterforretninger bruker dette til innpakning av blomster, har også funnet det på Rimi), keramisk pennekniv, skjærematte i plast og teip som sitter ordentlig fast i skjærematta.

Utstyr
Fastmontert og klar
Ferdig til bruk!

Etter at jeg har teipet fast papirarkene (4 lag er maks for meg), fester jeg kalkerpapiret fast med motivet ned. Så tegner jeg etter for at streken skal bli overført. Deretter følger forsiktig utskjæring mens jeg prøver å utnytte støtten av teipen rundt kanten. Den mobile skjærematten forenkler prosessen, da jeg kan snu den rundt og skjære fra alle kanter. Gleder meg til å prøve ut denne stensilen!

Legg igjen en kommentar